Friday, August 1, 2014

Eso’s Chronicles 369
The following in Latvian.
Cerinju miljons / 19. Latvijas Saeimas joks2 (1)
© Antons Benjamiņš

Savu krāpšanas taktiku visā pilnībā pierāda traģiski patētiskā Saeima, kad tā izsludinā tā saukto ‘Preambulu’ Latvijas konstitūcijai. Preambulā Parliaments it kā norāda, kāda iemesla dēļ Latvija tika dibināta, pēc Latvija jau sen nodota, nepieļaujot latviešu civilai publikai izteikt savas domas par lata zaudēšanu un palaižot Latviju ārvalstu banku noteikšanā. Citiem vārdiem: re, „Ej, tauta, atšķir Saeimas dēto mušas sūdu no Laimas mātes zemes grauda.”

No Apollo (06.19.14): «....Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, jautāts, ko īsti Satversmes preambula dos Latvijas iedzīvotājiem, norādīja, ka tas būtu jāargumentē cilvēkiem, kuri pieņēma un par spīti visam virzīja šo projektu. «Es varētu piekrist teiktajam, ka preambula var sniegt un pacelt kādam cilvēkam emocionālo pašapziņu, bet, manuprāt, no juridiskā viedokļa tā nedod neko,» izteicās Kūtris.

«Viņš norādīja, ka dažās vietās preambula var radīt problēmas.... «Es varbūt negribētu teikt priekšlaicīgi, bet es kā jurists redzētu iespēju par preambulu prasīt referendumu..... »»

Pret Kūtra vērtējumu nostājas Saeimas deputāte Vineta Poriņa, re:

http://apollo.tvnet.lv/zinas/pardomas-par-preambulu-ka-satversmes-vairogu/656576 ::: «Vispirms par valstsnācijas jēdzienu, kuru joprojām vēlos redzēt preambulas tekstā. Dažiem koalīcijas deputātiem šis jēdziens šķita pārāk pašapzinīgs. Aiz pārmērīgas piesardzības, ko varētu arī iztulkot kā nevajadzīgu nedrošību, pārprastu pazemību, koalīcijas deputāti neatbalstīja valstsnācijas jēdziena iekļaušanu preambulā. Kā teicis konstitucionālo tiesību jurists prof. Egils Levits: «Iemesli šādam «gļēvlatviskam kaunīgumam» ir dažādi – padomju okupācijas režīma latviešu tautai uzspiestās mankurtizācijas[*] sekas, ar to saistītie latviskās mazvērtības kompleksi, neizpratne par to, kas ir un kas nav leģitīmi demokrātiskā, tiesiskā un nacionālā valstī, atpalicība no politiskās un juridiskās domas attīstības citās Eiropas valstīs, pārprasts politkorektums.» Vēl viens iemesls ir arī Latvijā vērojamie daži kremliski orientētie aktīvisti. Drošības iestādes monitorē šo personu antilatviskās aktivitātes, bet diemžēl šie aktīvisti iedvesuši bailes daudzos Latvijas iedzīvotājos, un, kā redzams – arī daļā koalīcijas deputātu.»

Kā Satversmes tiesas priekšsēdētāja, tā deputātes vērtējumi savā ziņā velk no melnas cepures baltu trusīti, jo, piedāvātais Satversmes preambulas projekts liecina, ka valdošā koalīcija plāno (parafrāzēju jau minēto Olgu Procevsku) pakāpeniski marģinalizēt valsts iedzīvotāju kritiku līdz pat velme diskutēt kļūst par pretvalstiskuma pazīmi. http://apollo.tvnet.lv/zinas/saeima-konceptuali-atbalsta-satversmes-papildinasanu-ar-preambulu/644018

Kas Saeimai īsti ar ‘Preambulu’ ir prātā, mēs varam secināt no tā, kas notiek ASV.

Arī ASV Satversme tiek pārkāpta arvien biežāk un bezkaunīgāk, jo valdības rīcību nosaka tie, kam pieejama liela nauda. Tas nozīmē, lielās tirdzniecības firmas nosaka, kas notiek valstī visumā. Nav brīnums, ka vārds ‘mikro’ gandrīz nekad netiek dzirdēts, jo diskusijās vienmēr un visur valda ‘makro’; taču ‘mikro’ ir tas tirgus, kurš veicina vidus klases labklājību un tās attīstību.

Citiem vārdiem, kas notiek Amerikā, ir tas, ka šobrīd ASV pazūd Ziemeļu Amerikas Savienotai Valstij (ZASV) par labu. Šādu kursu nosaka 1992 parakstītais tirdzniecības līgums (NAFTA), kurš stājās spēkā 1994. gadā starp Kanādu, ASV, un Meksiku ar tirdzniecības tarifu likvidāciju, tomēr kutelīgu iemeslu dēļ nākamais solis tiek sperts tikai šodien.

Lai pārvarētu ASV pilsoņu pretestību robežu kontroles punktu slēgšanai un to kontroles pamešanai—valsts spēlē ‘bērnu karti’. Kad pie robežas šogad vien jau ir parādījušies 52000 Meksikāņu bērni, valdība ir spiesta tos pieņem, jo jau iepriekš tika pieņemts likums, ka bērnus atpakaļ sūtīt nedrīkst, bet tie jāuztur cilvēciskos apstākļos, kamēr tiesa tiem atrod piemērotus audžu vecākus.

Vai Latvijas Satversmes Preambula netiek rakstīta, lai latviešu tautai uzbāztu galvā dažāda lieluma caurus podus? Vieni no tiem, kā raksta Olga Procevska (Rīgas Laiks, jūlijs 2014): „...preambula izaugusi... no pārliecības, ka diskusijas [kritika] ir ... prāta trūkuma pazīme”; vai, kā turpat raksta politologs Ivars Ījabs: „Labi zināms, ka pašreizējā politiskajā sistēmā vienīgais izdzīvošanas veids Latvijai kā kaut vai tikai nomināli suverenai valstij ir—pēc iespējas vairāk lēmumu deleģēt Briselei.”

* mankurt(izācija)-domāt nespējīgs vergs turku mitoloģijā (unthinking slave in Turkic mythology).

 

No comments:

Post a Comment